Tidigare i år publicerade Time ett reportage om Movsar Eskerhanov. Där beskrivs han som den första öppet homosexuella tjetjenen. Under inspelningen var han i Tyskland där han sökte och nekades asyl. I en djupgående intervju berättar han om hot och tortyr som han fick utstå i hemlandet.

– Ordet ”gay” i Tjetjenien betyder ungefär djur. För dem är det inte en människa. Är en man gay har han ingen framtid, nutid eller förflutet, sade han till Time.

Vid intervjutillfället hade han precis fått sitt tredje och avgörande asylavslag i Tyskland. Han skulle snart utvisas tillbaka till landet som hållit honom fången i en cell med ”bloddränkta väggar”.

– Jag tänker inte dölja mitt ansikte längre. Låt hela världen se vem jag är, sade han.

Försvann spårlöst i månader

Efter intervjun försvann Movsar i flera månader. Plötsligt, i början av november dök han upp i rutan på den tjetjenska kanalen Grozny TV.

Enligt Gay Star News presenterades han av programledaren som en ”mentalt störd person” som hade ljugit om att vara homosexuell, samt att Time hade skapat sensationsnyheter anpassat för västerländsk media.

I programmet säger Movsar att tidningen Time lurade honom till att säga att han var homosexuell samt att uttalanden gjordes då han var påverkad av starka epilepsi mediciner.

”Skämde ut det tjetjenska folket”

– De skämde ut mig för det tjetjenska folket och den tjetjenska ledaren. De satte dit mig. Därför ber jag om ursäkt till alla boende i Tjetjenien, jag ber om ursäkt till den tjetjenska ledaren och alla andra tjetjener som bor i Kaukasien och Europa.

Nu berättar han sanningen om det märkliga framträdandet. Han hade tvingats till att be om ursäkt i tjetjensk TV.

– De sa att om jag fortsätter att prata kommer det att innebära problem. De sa att jag borde tänka på min familj, säger han till nyhetssajten Kavkazsky Uzel. (artikeln på ryska)

För tillfället är han tillbaka i Tyskland där han återigen ska prövas för asyl, enligt Attitude.

Se intervjun med tidningen Time nedan.