När det stod klart att vicepresident Mike Pence är den som kommer leda USAs delegation till OS i Pyeongchang, reagerade konståkaren Adam Rippon minst sagt sparsmakat i en kommentar till tidningenUSA Today.

– Du menar Mike Pence, samme Mike Pence som finansierade konversionsterapi för homosexuella? Det köper jag inte.

Nu har vicepresidenten genom sin pressekreterare Alyssa Farah, förnekat att Pence står bakom terapier för att få homosexuella till att bli heterosexuella.

”Denna anklagelse är totalt falsk och har ingen faktagrund. Trots dessa påståenden grundad på missförstånd så kommer vicepresidenten entusiastiskt att ge sitt stöd till alla USAs atleter nästa månad i Pyeongchang.”

Sajten lgbtqnation.com har tittat på påståendet om att det inte skulle vara fakta att Pence stöttat konversionsterapier.

Det Rippon hänvisat till när han reagerade var ett uttalande på Mike Pence egen kampanjsida inför kongressvalet 2000. I ett avsnitt om åtgärder mot hiv/aids stod det att han ansåg att stöd skulle ges till ett federalt stödprogram för bärare av hiv/aids ”först efter att en utvärdering skett för att säkra att federala dollar inte längre går till organisationer som hyllar och uppmuntrar den sorts beteenden som underlättar spridningen av HIV-viruset. Resurser skall riktas till de institutioner som understödjer de som vill förändra sitt sexuella beteende”.

I valet 2016 nekade Pence till att detta uttalande handlade om konversionsterapi utan istället om att pengar enbart skulle går till de som ”stöttade säkrare sex-praktiker”. Men han gav aldrig svar på frågan vilka organisationer som skulle ha uppmuntrat till barebacking eller annan osäkrare sex. Och, skriver lgbtgnation, de svarade inte heller på frågan om hur en svuren motståndare till sexualundervisning i skolan menar att federalt stöd skulle gå till säkrare sex-utbildning. Sajten menar i sin kommentar att om det stämmer att Pence är emot konversationsterpi borde han idag förklara det tydligt och se till att dessa ”behandlingar” förbjuds.

Rippon hoppas nu får ett samtal med Pence under deras gemensamma vistelse i Sydkorea för att klara ut hur vicepresidenten verkligen ställer sig till ”behandling” av homosexualitet.

Ashley Cain och Timothy LeDuc i januari i år
Gus Kenworthy i september 2017
Meagan Duhamel och Eric Radford deltar i OS för Kanada

Antalet öppna homo-bisexuella och transpersoner som deltar i årets Olympiska vinterspel har ännu inte sammanställts av de hbtq-sport-sajter som brukar lista de mest kända. Förutom Adam Rippon är det klart att Timothy LeDuc, som tävlar i pardans med Ashley Cain och freestyle-åkaren Gus Kenworthy kommer ingå i USAs trupp. Kenworthy tog silvermedalj vid vinter-OS i herrarnas slopestyle i Sotji 2014.

Det är även klart att Eric Radford kommer delta i den kanadensiska truppen tillsammans med sin partner i konståkningens partävlingar, Meagan Duhamel.