Det är idel lovord från den amerikanska HBTQ-rörelsen när den idag kommenterar Rex Tillerson som utan förvarning idag av president Donald Trump avsatts som USAs utrikesminister. Bland annat noteras att han upprätthållit stora delar av utrikesadministrationens engagemang i HBTQ-frågor. Tillerson har även uppmärksammat såväl Pride-månaden juni som Transgender Day of Remembrence och satt i ledningens för landets pojkscouter då organisationen valde att låta öppet homosexuella bli medlemmar.

Samtidigt växer oron för hur den nyutnämnde mannen på posten, Mike Pompeo, kommer påverka utrikespolitiken kring HBTQ-frågor. Pompeo är välkänd för sitt engagemang i anti-homosexuella lobbyorganisationer. Han var politiker i Kansas innan han värvades av Donald Trump till att bli chef för CIA.

Chefen för Human Rights Campaign, Chad Griffin, säger idag enligt Washington Blade att Pompeos ”långvariga motstånd mot HBTQ-rättigheter gör honom till ett helt besinningslöst val som ledare för vår nations diplomatiska arbete.”

Mike Pompeo lämnar sin post som chef för CIA för att bli ny utrikesminister
Popmeo, berättar Washington Blade, har drivit ett förslag om att delstaterna skall tillåtas vägra erkänna samkönade gifta par och var motståndare till att låta öppna hbtq-personer ingå i landets försvarsmakt. Han står även nära lobbyorganisationen ”Family Research Council” som av människorättsrörelser i USA klassas som en hatorganisation.

– Beslutet att tillsätta en anti-hbtq-politiker som Mike Pompeo kan få allvarliga konsekvenser för USA och HBTQ-personer världen över, kommenterar Griffin till Washington Blade.

Jessica Stern, chef för OutRight Action International, sa till Washington Blade att “situationen för HBTIQ-personer blir försämrad på många platser i världen. Vad som då behövs är en utrikesminister som tar människorättsfrågor på allvar.”