I torsdags firade hbtq-aktivister utanför Högsta domstolen i Port of Spain då beslutet togs att Trinidad och Tobagos lag mot homosexuella kontakter strider mot landets konstitution.

Trinidad och Tobago, som ligger utanför Venezuelas kust, blev 1962 självständigt från Storbritannien och likt andra tidigare brittiska kolonier har landet behållt kolonimaktens sodomilagstiftningar. I paragraferna 13 och 16 i sexualbrottslagarna anges sodomi/analsex och ”grov oanständighet” mellan vuxna som brott.

Trots att domstolen, enligt Trinidad Express, menade att lagarna både är illegala och irrationella så är det först i juli som ett slutgiltigt beslut tas. Tills dess kan både hbtq-aktivisten Jason Jones, som tagit sodomiförbudet till domstolen för prövning och landets riksåklagare möjlighet att kommentera utslaget och ange ytterligare skäl för att behålla eller avskaffa sodomiförbudet. Inför utslaget i Högsta domstolen framförde landets Riksåklagare att sodomiförbudet fanns för att skydda ”familjevärderingar”. Även invändningar från evangelistiska kyrkor och hinduiska församlingar avfärdades av domstolen som menade att en religionsdebatt inte har med landets lagstiftning att skaffa.
– Detta är ett fall som rör en människas värdighet och inte om önskan från en majoritet eller någon religiös diskussion, förklarade domaren Devindra Rampersad för Trinidad and Tobago Guardian. Historien har visat att dessa två intressen inte alltid är samstämmiga.

Love is Love

LOVE IS LOVE – THE MOMENT MEMBERS OF THE LGBT COMMUNITY FOUND OUT ABOUT THE RULINGMembers of the LGBT community celebrate the court ruling today.Download our new app! 📲 www.cnc3.co.tt/app

Publicerat av CNC3 Television, Trinidad and Tobago den 12 april 2018