South China Post rapporterar under söndagen att besvikelsen är stor hos hbtq-rörelsen på Taiwan, eller Republiken Kina som är det officiella namnet. Landets Högsta domstol tog i maj förra året beslutet att öppna äktenskapslagen för alla, även samkönade par. Domstolen gav i uppdrag till regeringen att föreslå en lagändring.

Reaktionen från konservativa krafter på ön ledde fram till att i samband med gårdagens lokalval togs även HBTQ-relaterade frågor upp vid en folkomröstning.

Med nära 39% ja-röster sa väljarna ja till en skrivning där äktenskap skall förbehållas par som består av en man och en kvinna, samtidigt antogs ett förslag  som möjliggör partnerskap för samkönade par. Även ett förslag som förbjuder låg- och högstadieskolor att undervisa om frågor relaterade till homosexualitet antogs och förslaget att inkludera hbtq-frågor i undervisning kring jämställdhet avslogs.

Lokalvalen på Taiwan blev även ett hårt bakslag för det liberala regeringspartiet och en framgång för den Kina, eller fastlands-vänliga oppositionen. Som ett direkt resultat avgick landets president, Tsai Ing-wen, som ordförande för det Demokratiskt progressiva partiet.

Även i Hong Kong har i veckan hbtq-rörelsens strävan att öppna äktenskapet för alla par stött på patrull. Ingen land eller region i Asien gör det möjligt för samkönade par att ingå äktenskap.