Polisen i den ukrainska staden Dnipro, sydost om huvudstaden Kiev, genomförde den 20 april en razzia mot gayklubben Potemkin.

Enligt polisen genomfördes razzian efter klagomål från grannar. På plats fanns 30 personer och polisen noterade såväl att kondomer delades ut som att det fanns mörkrum. Polisen säger även att det pågick shower i lokalen och sammanfattningsvis anser de därför att ägarna brutit mot förbudet mot att driva bordell och ha ekonomisk vinning av prostitution. Straffet, uppger polisen är upp till fem års fängelse.

Den ukrainska hbtq-organisationen Nash Mir beskriver polisens agerande som homofobiskt. De berättar att 20-25 polismän rusade in i lokalen och tvingade de totalt 30 personerna att lägga sig ner på golvet. I tre timmar fick de ligga still utan att hämta ytterkläder trots att fönstren öppnats och det endast var 5 grader ute.

Nash Mir rapporterar att polisen beslagtog gästernas och personalens mobiltelefoner och gäster berättar att polisen uttryckt sig aggressivt och homofobiskt. Dessutom skall värdesaker ha stulits från ytterkläder i garderoben. Polisen tvingade även två utländska gäster som var på besök att sjunga den ukrainska nationalsången.

Razzian mot gayklubben Potemkin, säger Nash Mir, pekar på att ukrainsk polis betraktar sexuella kontakter mellan vuxna män som ”omoraliska” och vanliga aktiviteter på en gayklubb som ”kriminella”. Dessutom uppfattar de distribution av gratis kondomer som att ”främja osedligt beteende”.

– Vi fördömer å det kraftigaste detta uppenbart homofoba och olagliga handlande av polisen i Dnipro, säger Andriy Maymulakhin från Nash Mir. Speciellt i en tid då det sannerligen inte saknas verklig kriminalitet att ta hand om i Ukraina, inkluderat hatbrott på grund av sexuella läggning skall inte polisen ägna sig åt att bekämpa frivilliga sexuella möten mellan vuxna män.

Maymulakhin kallar även den ukrainska strafflagens paragrafer som förbjuder ”distribution av pornografi” och ”driva bordeller” en anakronism i ett modernt demokratiskt samhälle.  Nash Mir har anmält razzian till polismyndigheten och till parlamentets utskott för mänskliga rättighetsfrågor.

Det finns flera gayklubbar i Ukraina, främst i huvudstaden Kiev. I Kiev arrangeras Pride-festivalen i juni.