Under fredagen gav Nairobi High Court sitt utslag i prövningen av landets anti-homosexuella lagar från den brittiska kolonialtiden som förbjuder sex mellan män. Både HBTQ-aktivister och anti-homosexuella demonstranter samlades utanför domstolen.

Det blev de senare, som citerade bibeln för att motivera att sodomi-lagarna skall upprätthållas, kunde jubla efter att domstolen lämnat sitt beslut.

Enligt BBC förklarade domaren Roselyne Aburili att de lagar som förbjuder sexuella kontakter mellan män inte strider mot landets konstitution från 2010 och dess formuleringar om privatlivets helgd och skyddet av alla medborgares värdighet.

Anti-homo-demonstranter firade högsta domstolens utslag med bibelcitat.

Aburili förklarade att domstolen haft en skyldighet att upprätthålla ”kenyanska värderingar”. Att legalisera sex mellan män, sa hon, ”öppnar dörren för” samkönade äktenskap och förklarade att det inte finns några vetenskapliga bevis för att homosexualitet är medfött.

Den katolske biskopen Alfred Rotish hyllade beslutet och förklarade att ”Vi inte kan bli ett nytt Sodom och Gomorra”. Hans ställningstagande får stöd av de flesta kristna och muslimska församlingar i landet.

Lagen som nu blir kvar ger upp till 14 års fängelse för ”carnal knowledge against the order of nature”, ungefär ”köttslig erfarenhet mot naturens ordning”.

Gayaktivister samlades inför Nairobis High Courts beslut att upprätthålla landets sodomi-lagar

HBTQ-rörelsen och aktivister uttryckte sin besvikelse men säger samtidigt att kampen mot förbudet inte är över.