Efter att högsta domstolen i Brasilien i förra veckan beslutade att krimialisera homo- och transfobi har landets ultrakonservative president Jair Bolsonaro gått i taket.

Domstolens beslut följer upp tidigare ställningstaganden där samkönade partnerskap erkändes 2011 och 2015 blev det möjligt för samkönade par att prövas som adoptanter. Förra året beslutade domstolen att transpersoner har rätt att ändra sitt juridiska kön utan krav på att könskorrigering skall vara genomförd.

Jair Bolsonaro kommenterade, enligt Dagens Nyheter, med att vilja tillsätta ett Justitieråd med evangeliskt kristen övertygelse. Trots att, enligt Gay Group of Bahia (GGB) minst 420 hbtq-personer mördades förra året i landet och att det hittills i år enligt DN rapporteras 141 mord med homo- och/eller transfobiska motiv menar Bolsonaro, som kallat sig ”stolt homofob”, att ett stärkt lagligt skydd inte skall införas.

DN citerar tidningen O Globo där det sittande Justitierådet Marco Aurélio Mello avfärdar kravet på att framtida kollegor skall tillsättas på religiös grund och slår fast att Högsta domstolen är sekulär och har till uppgift att försvara landets konstitution och rättsordning.

Omkring 20% av Brasiliens befolkning är evangeliskt kristna, en lutheransk version av kristendom med fundamentalistisk bibelsyn motsvarande pingströrelsen. Majoriteten av landets troende är katoliker.