I söndag var Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel på statsbesök i Serbien. I samband med besöket togs bilden där Xavier och maken Gauthier Destenay står tillsammans med Serbiens premiärminister Ana Brnabić och hennes partner Milica Đurđić. Bettel och Destenay gifte sig den 15 maj 2015. Brnabić och Đurđić har inte ingått äktenskap då det inte är tillåtet i Serbien enligt konstitutionen och då inte heller partnerskap ännu införts. Men de två kan förutom sin kärleksrelation fira att de i år blivit föräldrar till en son.

Twittraren Benjamin Butterworth har lagt ut bilden på de fyra på Twitter och talar om ”historiskt” foto.
Medan Bettel leder ett liberalt parti är Brnabić oberoende politiker som leder sedan 2017 en regeringskoalition som består av en blandning av socialister, socialdemokrater och  progressiva partier som många på Wikipedia beskrivs som ”populistiska”.

I juni hölls ännu ett ”toppmöte” mellan två av Europas öppet homosexuella statsledare, då liberalen Xavier Bettel och Irlands kristdemokratiske regeringschef (taoiseach) Leo Varadkar. Träffen mellan de två regeringscheferna och deras respektive hölls den 22 juni i Luxemburg och sammanföll med den pågående Pride-månaden som i år även uppmärksammade att det är 50 år sedan Stonewall-revolten. Mycket har hänt sedan dess.

I Norden har ”endast” en öppet homosexuella varit statsminister: Islands Jóhanna Sigurðardóttir som var socialdemokratisk statsminister mellan åren 2009 till 2013. Även Belgien har haft en öppet homosexuella premiärminister Elio Di Rupo, som innehade posten och var då partiledare för det franskspråkiga socialistpartiet mellan 2011 till 2014.