Efter att tidigare statsministern Antti Rinne (s) avsatts efter en förtroendekris kunde idag Socialdemokraternas nya partiledare Sanna Marin ta plats i en ombildad regering, med samma koalition av partier. Hon leder som 34 åring och därmed världens yngsta statsminister, den nya regeringen tillsammans med Centerns Katri Kulmuni (finansminister), Vänsterförbundets Li Andersson (Utbildningsminister), De Grönas Maria Ohisalo (inrikesminister) och Svenska Folkpartiets Anna-Maja Henriksson (justitieminister) inte bara en kvinnodominerad utan en osedvanligt ung regering, där endast Henriksson passerat de 50.

Sanna Marin är född i Helsingfors men uppväxt i Birkaland i en samkönad familj med två mammor. I samband med att hon valdes in i riksdagen 2015 berättade hon att just hennes uppväxt i en regnbågsfamilj påverkat hennes politiska ställningstaganden.

I den finska regeringen sitter även öppet homosexuelle Pekka Haavisto (De gröna) kvar som utrikesminister trots att det på senare tid blåst i media kring honom i samband med händelser på utrikesdepartementet.