I söndags hölls den årliga karnevalen i den kroatiska staden Imotski. Som traditionen bjuder så bränns något som symboliserar det dåliga.

I år blev det, kort efter att Kroatien gjorde det möjligt med närståendeadoption, dockor som bildade en regnbågsfamilj med pappa, pappa och barn som brändes.

Först bars den symboliska regnbågsfamiljen genom staden och på barndockan hade en bild av den socialdemokratiske parlamentsledamoten Nenad Stazic liksom en femuddig röd stjärna som en symbol för vänsterpolitik.

På torget där dockorna brändes spelade en orkester, många barn tittade på, och så utropades att ”Sätt eld på denna groteska familj – och spela musiken”.

Bakom arrangemanget av årets karneval står Milivoj Đuka som förklarade inslaget för kroatisk media med att ”Vi är fortsatt konservativa och står upp för våra traditioner. Ge barnet till modern, som talesättet lyder. Det tycker vi är rätt”.

Đuka har 2015 på sin Facebooksida poserat mot en vägg intill ett sprejat hakkors. Något som uppmärksammats i flera kroatiska tidningar.

Enligt den kroatiska sajten CroL.hr har föreningen för Regnbågsfamiljer i Kroatien polisanmält arrangörerna av karnevalen och Kroatiens president Zoran Milanović har på Facebook fördömt inslaget i karnevalen och kallat det skamligt. ”Intolerans och inhumana värderingar är inte och kommer aldrig bli en del av Kroatien”.

Vid karnevaler i Europa har antisemitiska inslag, där dockor föreställande judar bränts skapat vreda protester. Även i år vid karnevalen i belgiska Aalst. Att dockor på barn bränns hör dock till ovanligheterna.