Med USAs vice president Mike Pence, bakom sig valde Vita Husets hyllade medicinske rådgivare Antony Fauci vid en presskonferens i torsdags att hylla gaysamhällets respons på hiv/aids-epdemin.

Hyllningen kom i samband med frågor kring hur minoritetsgrupper idag drabbas hårdare av Covid-19. I USA har det visat sig att den afro-amerikanska befolkningen drabbats hårdare än andra av pandemin.

– Den större delen av min karriär har format av HIV/AIDS, sa han. Under den tiden fanns ett extraordinära stigman, speciellt mot gaysamhället. Först då världen förstod hur gaysamhället svarade på det utbrottet med ett ofattbar mod och värdighet liksom med styrka och aktivism… Jag menar att det verkligen förändra delar av det stigmat mot gaysamhället.

Mike Pence som tillhör den ”kristna högerns” evangelistiska rörelser har ett flertal gånger uttalat sig negativt om hbtq-samhället och anklagas för att misskött aids-epidemin under sin tid som guvernör i Scott County, Indiana.

Fauci lyfte därefter den afro-amerikanska befolkningens utsatthet i USA.

– Skillnader i hälsan har alltid drabbat den afro-amerikanska befolkningen. Denna kris sätter strålkastarljuset på hur oacceptabelt det är. Det handlar inte om att de blir infekterade mer ofta, det handlar om att när de blir infekterade, med de underliggande medicinska tillstånden – diabetes, högt blodtryck, övervikt, astma – är det orsaken till att de hamnar på intensiven och leder till högre dödstal.

Fauci är chef för the National Institute of Allergy and Infectious Diseases och medverkar regelbundet vid presskonferenser tillsammans med Donald Trump, inte sällan genom att korrigera felaktiga påståenden från presidenten.