I ett nödrop från Polen startades under måndagen en kampanj där Amnesty International vill påverka det polska parlamentet sejmen att inte godkänna två lagförslag från regeringspartiet PIS som skall tas upp till en första omröstning under onsdagen.

Dels vill regeringen skärpa den redan stränga anti-abortlagstiftningen. Abort är kriminaliserat i Polen men med undantag vid graviditet till följ av våldtäkt, vid hot mot moderns hälsa eller om fostret är allvarligt skadat. I den nya lagen som PIS vill skall antas kommer det sista undantaget att tas bort.

PIS och dess partiledare Jaroslaw Kaczynski vill dessutom kriminalisera sexualundervisning som riktas till barn och ungdomar. I lagförslaget föreslås ett maxstraff på fem år för de som ger den, i lagförslaget riktat till bland annat lärare, läkare men även föräldrar. I debatten har PIS, enligt Dagens Nyheter, och de grupper som arbetat för förbudet kallat sexualundervisning att ”sexualisera” barn och jämfört med ”pedofili”.

Amnesty Internationals namninsamling har i Sverige på kort tid samlat in nära 3000 namnunderskrifter. I uppropet skriver de att regeringen i Polen passar på nu när åtgärder på grund av Covid-19 gör offentliga protester omöjliga.

”Tidigare kunde människor i Polen samlas och protestera för att stoppa dessa farliga lagförslag. Intensiva påtryckningar, både nationellt och internationellt, har varit helt avgörande och lett till att lagförslagen begravts i olika parlamentariska kommissioner. Fram tills nu. Coronapandemin gör att människor måste hålla sig hemma och inga demonstrationer kan hållas.”