I ett något ologiskt uttalande i ukrainska TV 4 förklarade Patriark Filaret som leder Ukrainas Ortodoxa Kyrka att Pandemin orsakad av Covid-19 är ”Guds straff för våra synder, för mänsklighetens synder”. Och la så till enligt nyhetsbyrån Thomson Reuters Foundation att ”först och främst menar jag då samkönade äktenskap”.

Under TV-sändningen fick han ingen följdfråga på hur Covid-19 orsakas av samkönade äktenskap, som inte är tillåtna vare sig i Kina där covid-19 började spridas bland människor eller i Ukraina.

Uttalandet följer flera religiösa ledare från olika religioner som vill koppla pandemin till just en inkluderande samhällssyn på HBTQ-personer.

I Ukraina menar Maria Gurjeva från Ukrainas Amnesty att den här typen av påståenden är farliga. Och HBTQ-organisationen Insight har nu beslutat att väcka åtal mot patriarken för att han ”sprider falska påståenden”

– Vårt syfte är att få fram att det inte längre finns plats för den här typen av påståenden från religiösa ledare, kommenterade Olena Shevchenko från Insight till nyhetsbyrån.