Tidningen Insider berättade i fredags om hur homosexuella män som söker kontakt via sociala medier i Marocko outas av en transkvinna som idag lever i Turkiet.

Naoufal Moussa, eller Sofia Talouni som hon kallat sig i sina Intagram-profiler, har uppmanat sina omkring 600 000 följare att ladda ner appar som kan ange avståndet till de man chattar med och via en grupp på Facebook lägga ut bilder som personerna publicerat i apparna för att outa männen.
Förutom negativa attityder till homosexualitet bland befolkningen är homosexualitet straffbart i Marocko.

På sitt Instagramkonto förklarade hon: ”Dessa appar visar vilka personer som är nära dig. Ett hundra eller 200 meter, till och med en meter, precis bredvid dig i ditt vardagsrum. Eftersom alla är tillsammans i hemmet så kan det visa din man som är med dig i sovrummet, det kan visa din son som kan vara i badrummet.”

Naoufal Moussas konton på Instagram har stängts ned efter att aktivisten Adam Eli rapporterat in hennes hat-kampanjer. Även Facebooksidan där personer outades har stängts ned. Men Moussa har öppnat nya konton för att fortsätta sin kampanj. Insider berättar att flera andra personer har startat grupper på Facebook som fortsätter sprida bilder på män som påstås vara homosexuella.

Innan kontot stängdes ned sparades Moussas video ner och översattes med hjälp av journalister på Insider och Adam Eli. I uppmaningen lovar Moussa att aldrig sluta jaga homosexuella och hävdar att homosexualitet strider mot Islam. Här videon delad på ett annat Instagramkonto för att visa hatkampanjens utformning.

Tidningen Insider har talat med flera homosexuella marockaner som valt att snabbt ta bort bilder från  eller avsluta sina profiler på gayappar. ”Det är en väldigt farlig situation just nu”, säger en av männen till Insider och rapporterar homosexuella, mitt under pandemin, slängs ut på gatan från sina hem.

Den marockanska feminist och HBTQ-organisationen Nassawiyat  skriver i ett uttalande att ”vi står inför ett speciellt läge där en queer person som på ett sätt tillhör vårt community försätter människor i stor fara”.

En ung man, 19 år, berättar för Insider via WhatUp att hans bilder cirkulerar via Facebook-grupperna men att han, när artikeln skrev, ännu inte vet om familjen fått veta något: ”Jag är inte bara rädd. Jag är helt säker på att jag kommer slängas ut direkt. Eller värre, misshandlas”.

En 20-årig man Insider talat med kallar det en ”häxjakt”. Bilder på honom cirkulerar på Facebook och han ”lever i en konstant rädsla” för vad som skall hända när hans familj nås av bilderna. Nu planerar han för hur han skall ”försvara sig” med ”lögner” för att klara sig.

Tidningen Le Desk bekräftar att hatkampanjen har lett till att en ung man, 21 år, i Rabat den 17 april tog sitt liv som konsekvens av att han outades. Den unge mannen lever i Paris men var hemma hos sin familj i Marocko när Moussa inledde sin hetskampanj.

Både PlanetRomeo och Grindr, som har många medlemsprofiler i Marocko, säger att de vidtagit åtgärder för att varnad sina marockanska medlemmar.

Likande händelser har skett i såväl Ryssland som Mellanöstern och Egypten där communities för homosexuella män infiltrerats för att avslöja homo- och bisexuella män och sedan utsätta dessa för hot och misshandel.

Att en transperson agerar outare för att i religionens namn uppmana till jakt på bögar är något sin inte tidigare rapporterats.