Fyra partier i Indonesiens parlament står nu bakom ett lagförslag i syfte att ”vitalisera familjen”. Förslaget las fram tidigare i år av en grupp parlamentariker från det religiösa oppositionspartiet PKS (Partai Keadilan Sejahtera, Prosperous Justice Party på engelska), två partier i regeringskoalitionen Golkar och Gerindra liksom oppositionspartiet PAN (Partai Amanat Nasional, National Mandate Party på engelska). De fyra partierna har totat 257 av 575 platser i parlamentet.

I förslaget slås, enligt Jakarta Post, fast att man och hustru ”är ansvariga för att utföra respektive individuella uppgifter i enlighet med religiösa normer, social etik och existerande lagar.” Mannen har till uppgift att sörja för brödfödan och familjens behov och skydda sig själv och familjemedlemmarna från ”misshandel, exploatering och sexuell avvikelse”.
Hustrun skall enligt lagförslaget enligt bästa förmåga tillse hemmets skötsel, hålla samman familjen och behandla man och barn enligt, bland annat, religiösa regler.

HBTQ-rörelsen oroas nu över att lagen även innebär att de som inte lever upp till kraven skall skicka till rehabilitering. Jakarta Post berättar att exorcism är vanligt förekommande för att ”behandla” homo-bi och transpersoner i landet. Exorcisten Aris Fatoni intervjuas i tidningen och berättar att han senaste decenniet ”botat” tio hbtq-personer
– Det blir ofta en stark reaktion, men det innebär att det blir friska snabbare, berättar han efter att förklara att hans exorcism går till så att han lägger sin hand på personen medan han läser ur Koranen. Då märker han hur de onda andarna lämnar HBTQ-personens kropp. I vissa fall berättar han har de han ”behandlat” både vrålat och kräkts.

Enligt nyhetsbyrån AFP finns det i Jakarta sex kliniker som använder sig av exorcism för att ”bota” HBTQ-personer. De väntar alla en ökning av affärerna om den nya lagen antas.
– Om Gud så vill kan jag hjälpa de om överlämnar sig till Allah, sa en av ägarna till nyhetsbyrån, enligt Jakarta Post.

Andin, en 31 årig transkvinna, berättar för tidningen att hon varit med om en exorcism i sin hemstad Medan på norra Sumatra. Under många år tvingade hennes familj henne att allt från att inlåst på ett rum under flera dagar läsa verser ur Koranen till att en imam duschade henne med iskallt vatten. Och hon berättar hur en annan imam tog henne till en begravningsplats och läste verser ur Koranen för henne medan han gav henne valet att överge livet som kvinna eller hamna i helvetet.

Homosexualitet är inte kriminaliserat i Indonesien idag, förutom i Ache-provinsen. Lagar mot pornografi och osedlighet har använts ett flertal gånger för att stänga gayklubbar och trakassera hbtq-personer.
Den föreslagna lagen, som ingår i ett paket av 50 prioriterade lagändringar för innevarande mandatperiod fram till 2024, skulle dock i praktiken innebära ett förbud för att leva som homo-bi och transperson.