De internationella reaktionerna blev kraftiga efter att 19 hemlösa HBTQ-personer i Uganda arresterats anklagade för att ha spridit Corona. Senast under måndagen krävde de svenska EU-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley att EU skall agera för att markera mot utvecklingen i Uganda.

De 19 mars arresterades 19 homo-bisexuella män och transkvinnor i ett boende för hemlösa i en av huvudstaden Kampalas förorter. De arresterades med hänvisning till att de bodde trångt och därmed bröt mot reglerna om att enbart 10 personer, senare 5 personer, får mötas som ett sätt att begränsa spridningen av Corona-viruset.

Den ugandiska hbtq-organisationen SMUG, med ledaren Frank Mugisha i spetsen, kommenterade omedelbart arresteringarna som ett sätt att använda Corona-viruset för att ytterligare trakassera homo-bi och transpersoner i landet. SMUG och flera människorättsorganisationer hjälpte de 19 att överklaga.

Under måndagen kom det positiva beskedet att en lokal domstol i staden Nsangi i centrala Uganda beslutat att frige de 19 och dra tillbaks anklagelserna. Med sig hade de jurister och aktivister, bland dem SMUGs Umulugele Richard Lusimbo och Frank Mugisha tillsammans med människo- och kvinnorättsaktivisterna Solome NakaweesiSanyu Hajarah Batte och Adrian Jjuuko.

*I de första nyhetsrapporterna angavs att det var 20 som arresterades. Det riktiga antalet var alltså de 19 som nu släppts.