Efter att 99,97 procent av rösterna färdigräknats i det polska presidentvalet står det klart att den sittande presidenten Andrzej Duda vunnit den andra valomgången med knapp marginal, 51,2 procent av rösterna. Det uppger idag polsk och internationell media.

Duda står bakom regeringspartiet Lag och Rättvisas i deras politiska arbete som bland annat EU hårt kritiserat. Bland annat för att regeringen tagit kontroll över nationell media och domstolsväsendet politiserats.

Presidentkandidaten Rafal Trzaskowski förlorade med knapp marginal efter söndagens val i Polen.

I valkampen har hbtq-frågor blivit viktiga efter att den liberala kandidaten Rafal Trzaskowski uttalat sig på ett sätt som retat upp såväl Lag och Rättvisa som den katolska kyrkan. Efter att Trazaskowski gett sitt stöd för hbtq-rättigheter utsåg flera polska, Lag och Rättvisa-styrda regioner sig till symboliska ”hbtq-fria zoner”.

I valrörelsen har Andrzej Duda dragit en parallell mellan kommunistisk diktatur och det han kallat ”hbtq-ideologin”. I ett uppmärksammat tal sa han att EU med sin liberala hållning i hbtq-frågor idag utgör ett större hot mot Polen än vad kommunismen var för landet. Han har i valkampens slutskede även utlovat att möjligheten för samkönade par att prövas som adoptanter skall förbjudas i den polska grundlagen.

Även om den tidigare borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, varit mer liberal i hbtq-frågor så har han i valkampens slutskede markerat att han inte vill tillåta ”homoadoptioner”.

Med en majoritet i parlamentet och med Andrzej Duda som president förväntas förändringen av det polska samhället i en mer konservativ riktning nu eskalera.

Samtidigt visar söndagens val att Polen är ett djupt splittrat samhälle där meningsskiljaktigheterna delar befolkningen mellan en nära lika stor del konservativa som liberala.