Poliser i civila kläder arresterade under tisdagen den polska HBTQ-aktivisten Małgorzata Szutowicz i hennes hem. Enligt hennes sambo visade inte poliserna identitetskort och de uppgav inte orsaken till att Szutowicz arresterades.

Małgorzata Szutowicz vid en demonstration. Under tisdagens arresterades hon av civilklädd polis.

Enligt uppgifter till den i Belgien baserade politiske bloggaren Rémy Bonny, skall Szutowicz ha förts till distriktsåklagaren i Warszawa för förhör. Under onsdagen skall åklagare besluta om hon skall hållas kvar i arresten.

Rény Bonny och vänner till Szutowicz spekulerar i att arresteringen har att göra med protester arrangerade av gruppen Stop Bzdurom som fört kampanjer mot extremhögern i landet. Małgorzata Szutowicz var huvudsakligen engagerad i portester mot de anti-homosexuella kampanjer som bedrivits i Polen senaste året. Bland annat mot en lastbil med budskapet att stoppa ”HBTQ-lobbyn” som anklagades för att vara pedofiler.

Enligt tidningen Wyborcza.pl har Sejmen-ledamoten Hanna Gill-Piątek från det socialliberala partiet Wiosna kontaktat polis och åklagare för att få information om orsaken till att Szutowicz arresterats.