I onsdags genomförde polisen i den indonesiska staden huvudstaden Jakarta en razzia mot en gayfest på ett av stadens hotell.

Ni män greps och fördes till häktet och riskerar böter upptill 15 års fängelse. 47 personer som deltog vid festen släpptes.

Homosexualitet är inte olagligt i Indonesien, med undantag av Ache-provinsen som styrs enligt Sharia-lagar. Razzian genomfördes och de nio männen greps med hänvisning till Indonesiens anti-pornografi och ordnings-lagar.

Flera liknande razzior har genomförts senaste åren i syfte att stoppa homo- bisexuella att träffas.

De nio arresterade. Amnesty International kräver att de omedelbart släpps.

Amnesty Internationals Indonesien-ansvarige Usman Hamid kommenterar att det inte finns något vid festen eller de arresterade männens uppförande som motiverar indonesisk polis att arrestera dem.
– Tillställningen utgjorde inget hot mot någon. Myndigheterna diskriminerar och bryter mot rätten till ett privatliv och familjeliv, rätten att uttrycka sig och rätten att samlas och organisera sig. Razzior som denna sänder ett fruktansvärt budskap till landets HBTQI-personer. Vi uppmanar myndigheterna att släppa alla festdeltagare som arresterades och dra tillbaks alla anklagelser mot dem. De måste upphöra med dessa slumpmässiga och kränkande razzior och upphöra med att missbruka lagar kring lösdriveri och störande beteenden för att trakassera och arrestera personer anklagade för samkönade kontakter.