En av senaste årens hetaste debatter kring HBTQ i Sverige ser ut att bli en av de valfrågor som Republikaner och Trump skall använda för att vinna valkampen: ”könskorrigerande behandling för minderåriga.”

I augusti presenterade den konservativa opinionsgruppen The American Principles Project (APP) just “gender change treatments for minors”, som en valvinnande fråga där de i en annonskampanj i delstaten Michigan gick till attack på demokraternas presidentkandidat Joe Biden och senatorn Gary Peters med påståendet att de står bakom medicinska och kirurgiska ingrepp på minderåriga transpersoner.

I dagarna har kampanjen visats på TV där tidigare drag-artisten Kevin Witt, som presenteras som ”ex gay” och ”ex trans” som efter att, som han säger, ”Gud visade vägen”, idag är en heterosexuell cis-person. Whitt deltar även i kampanjer på anti-HBTQ-organisationen Changed med budskap om att Kristus helat honom och att inte längre är lika intresserad av ”drag, party och sex”.

I annonsen som nu visas i delstaten säger Whitt att barn ”behöver tid” för att utveckla en känsla för könsidentitet och kallar könsbekräftande behandling av transbarn för ”laglig barnmisshandel”.

Kritiken av Biden och Peters som kopplas till ”könskorrigerande behandling för minderåriga” handlar enligt lgbtnation.com om deras stöd till the Equality Act som handlar om att addera sexuell läggning och könsidentitet till den federala Civil Rights act, en medborgarrättslagstiftning liknande de svenska lagarna för skydd mot diskriminering. Inget i just denna lagstiftning handlar dock om medicinsk behandling av minderåriga.

APP kampanjar även för att ”skydda” damidrotten genom att förbjuda ”biologiska män som säger att de identifierar sig som kvinnor” att delta. Och på sin hemsida hyllar de Trump för att ”det inte finns någon bättre nationell förkämpe för kvinnor och flickor inom idrotten”.