Ett minnesmonument över homosexuella offer för Nazistregimens terror är nu på väg att bli kart även i Wien. Sedan tidigare finns minnesmonument i Amsterdam, Frankfurt, Köln, Amsterdam och Berlin.

Monumentet i Wien planeras att sättas upp centralt i Resselpark som är en del av Karlsplatz. Vinnare av den tävling om monumentets utförande som genomförs blev den brittiske konstnären Marc Quinn. På Wien stads infosida med queer-innehåll berättas att det består av två par händer i aluminium-brons på ett bord i polerat rostfritt stål. Hand-paren är manliga respektive kvinnliga.

Konstnären Marc Quinns vinnande förslag till ett minnesmonument i Wien.

Händerna kommer vara en meter höga och bordet de är placerade på kommer vara så pass lågt att de som kommer nära se sin egen spegelreflektion. Verket är tänkt att både föra tankarna till det som varit men även spegla nutid.

Det första minnesmonumentet över nazismens offer anlades i Amsterdam 1987, 42 år efter att den Nazi-Tyska regimen besegrats. Monumentet i Berlin, som är placerat i Tiergarten, intill det stora Förintelse-monumentet, skapades av de dansk-norska konstnärsparet Michael Elmgreen och Ingar Dragset, restes 2008. Först ut i Tyskland att hedra de homosexuella offren för nazismen var Frankfurt där Frankfurter Engel restes 1994 till minne av såväl Nazismens homosexuella offer som de som drabbats av den tyska strafflagens paragraf 175 som fram till den 10 mars det året gjorde homosexuella kontakter mellan män straffbara. 1995 restes Rosa Winkel-monumentet i Köln till minne av bögar och lesbiska som fallit offer för Nazist-regimen.

I koncentrationslägren Mauthausen, Neuengamme, Dachau och Sachsenhausen finns även minnesplaketter uppsatta liksom sedan 1989 vid Nollendorfpaltz i Berlin.

2001 placerades Sydney Gay and Lesbian Holocaust Memorial ut i Green Park. Verket var ett initiativ från hbtq-rörelsen och är likt det i Amsterdam utformat som en rosa triangel, det symbol homosexuella män tvingades bära i koncentrationslägren, med svarta kanter, för att minnas de svarta trianglar som ”anti-social” lägerfångar fick bära, bland dem många lesbiska.

I USA finns flera minnesmärken som de flesta handlar om offren för aids-epidemin. 2001 utnämndes en park intill Castro-distriktet i San Francisco till Pink Triangle Park som första minnesmonument i USA över homosexuella offer för Nazismens terror.

I Sverige finns ännu inget minnesmärke över de homosexuella offren för Nazismen. Ett inofficiellt minnesmärke har statyn Systrarna på Mosebacke Torg i Stockholm blivit sedan Jorun Kugelberg 2007 virade in de två kvinnorna i tygband för att sedan befria dem. 2008, i samband med Pride, fick de två figurerna regnbågsfärgat pubishår. Mian Lodalens bok ”Lisa och Lilly” handlar om de två unga kvinnorna som dränkt sig i Hammarby Sjö. I samtida mediarapportering antyds det att de tagit livet av sig för att de blivit gravida. Samtidigt talades det om ”en svärmisk flickvänskap med något öfverspändt i sig”. Med Lodalens bok lär statyn än mer få status av ett minnesmärke över lesbiska offer för homofobin i den svenska historien.