De tre forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice blir de som får ta emot 2020 års Nobelpris i medicin eller fysiologi.

De tre belönas för upptäckten av Hepatit C på 80-talet. En upptäckt som efter att allt bättre behandling utvecklats idag räddar den absolut majoriteten av de som smittats.

Hepatit C drabbar miljontals årligen och enligt uppgifter från WHO skall 95% av de som smittas fått behandling som gör att sjukdomen inte längre är dödlig.

Hepatit C är en av de blodsmittor som bland annat sprids genom sexuella kontakter. Inom gruppen män som har sex med män är den tillsammans med HIV och Syfilis de allvarligaste sexuellt överförbara infektionerna. På sajten Sentry.nu citeras den svenska statistiken från 2019 där 21 män som har sex med män rapporterats in, av totalt 1 397 fall.

På sajten aidsmap.com rapporterades senast i augusti i år om att Hepatit C kan smitta lättare än man tidigare trott vid analsex utan kondom.

Medan PEP och PrEP-behandling ger ett skydd mot HIV-infektion är råden för att undvika bli smittad av Hepatit och andra könsinfektioner fortsatt: ”Använd kondom och undvik sperma i munnen.”