Efter att ha hört hur vänner som är transpersoner behandlas tröttnade Myo Min Tun på diskrimineringen. Han valde därför att ställa upp som valkandidat i Myanmar, ett land där samkönade relationer är förbjudna.

Flera av hans vänner vittnade om trakasserier från polisen och då tog han klivet in i politiken. Poliserna ska bland annat ha tvingat hans vänner att ta av sig sina bh:ar och knäböja i förnedrande situationer, för att sedan ha tafsat på dem, berättar Myo Min Tun.

Han har nu inlett en kampanj för att vinna en plats i fullmäktige i hemorten Mandalay, Myanmars näst största stad.

– Jag gör det här för att bana väg för andra hbtq-personer, så att de ser att vi kan bli vad vi vill, säger Myo Min Tun.

Har inte diskriminerats själv

39-åriga Myo Min Tun har tidigare arbetat som florist, kock och med hiv-prevention. Han säger att han själv haft turen att aldrig blivit utsatt för diskriminering. De lagarna som är kvar från brittiska kolonialtiden innebär också att han inte har rätt att älska vem han vill, samkönade relationer är fortfarande förbjudna i Myanmar.

Men ljuset i tunneln finns där. Över 10 000 deltog i Prideparaden i landets största stad Rangoon i februari och alltfler tar kampen för att avkriminalisera den förlegade lagen.

Bubblar under ytan

39-åringen har tidigare arbetat som florist, kock och med hiv-prevention och säger att han själv haft tur nog att inte drabbas av diskriminering under sin karriär. Lagar från den brittiska kolonialtiden innebär dock att han inte har rätt att älska vem han vill; samkönade relationer är förbjudna.

Men det sjuder på sina håll under landets konservativa yta. Över 10 000 deltog under prideparaden i landets största stad Rangoon i februari och alltfler röster höjs för att avkriminalisera samkönade relationer.

”Lång väg kvar”

Myo Min Tun vill i stället fokusera på att motverka den dagliga diskriminering som kan få katastrofala följder. Problemet har hamnat i blickfånget efter ett uppmärksammat självmord förra året.

Trakasserier på arbetsplatsen tros då ha bidragit till att en man tog sitt liv. Bland annat kunde nedsättande kommentarer från kollegor ses på hans sista Facebookinlägg. Den officiella utredningen frikände dock arbetsgivaren från ansvar och drog slutsatsen att mannen varit ”mentalt svag”.

– Vi har fortfarande en lång väg att vandra, säger Myo Min Tun.