Den sydostasiatiska regnbågsrörelsen med 72 organisationer som samlar homo-bisexuella, transpersoner och intersexuella, publicerade i lördags ett gemensamt uttalande för att visa sitt stöd för demokratirörelsen i Thailand och Indonesien. I uttalandet kallas Thailands premiärminister Prayuth Chan-o-cha för diktator och krav ställs på att konstitutionen som gett militären ett allt större inflytande, skall avskaffas. Även gatuprotesternas krav på en reformering av monarkin får stöd.

Den 19 september deltog regnbågsaktivister vid en demokratiprotest utanför Det kungliga palatset i Bangkok.

De 72 sydostasiatiska regnbågsorganisationerna ger samtidigt sitt stöd till protesterna i Indonesien mot ett nyligen infört lagpaket i syfte att stärka landet ekonomi. Demokratirörelsen i landet menar att de 70 olika lagändringar som presenterats av regeringen försvagar fackföreningarnas arbete, hotar miljöarbetet och avskaffar urbefolkningens konstitutionella skydd för sina skogar.

Den 19 september deltog regnbågsaktivister vid en demokratiprotest utanför Det kungliga palatset i Bangkok.

I en kommentar till nyhetsbyrån Reuters om varför så många ur regnbågssamhället nu deltar i demokratiprotesterna i Thailand, förklarar en 21-åring som vill vara anonym.
– Vi är här först och främst för att kräva demokrati. När vi uppnått demokrati så kan vi få lika rättigheter.

Regnbågssamhälet bir allt mer synligt i demokratiprotesterna. Här i söndags vid en protest i Ratchaprasongs affärsdistrikt. Alltid med de tre fingrarna som blivit demokratirörelsens signum.

Regnbågsrörelsen började bli mer och mer synlig under sommaren som en reaktion mot det som betraktades som ett urvattnat förslag på en partnerskapslag för samkönade par. Även en utdragen hantering av en reformerad lagstiftning omfattande transpersoner och könstillhörighet har fått ut hbtq-personer ut på gatorna. Hbtq-aktivister har under sommaren arresterats i samband med demokratiprotesterna. Flera av dem har arresterats för att ha begått majestätsbrott, vilket kan ge fängelse på mellan sju år upp till livstid.

Regnbågsaktivister i svart vid söndagens protester.

Totalt, rapporterar, thaienquirer.com att 21 demokratiaktivister står anklagade för majestätsbrott. Bland dem den 23-årige hbtq-aktivisten Tatthep “Ford” Ruangprapaikitseri liksom Panumas “James” Singprom. Bägge från Fria Undoms-rörelsen och bägge arresterade den 26 augusti. De två är nu släppa mot borgen och inväntar rättegång.

Till tidningen scmp.com säger forskaren Paisarn Likhitpreechakul att det är första gången som regnbågsrörelsen gör gemensam sak med landets demokratirörelse. En förklaring, berättar han, är att även om Thailand på ytan uppfattats som liberalt i hbtq-sammanhang, så är landet i grunden starkt konservativt med rigida lagstiftning. Frågor som fått kvinno- och regnbågsrörelsen att göra gemensam sak under protesterna är rätten till den egna kroppen, inkluderat aborträtt, liksom kampen mot en mansdominerat samhälle.

Regnbågsflaggan uppsatt den 18 augusti vid Mahidol-universitetet i provinsen Nakhan Pathom.