I tisdags hälls val på Commonwealth of Puerto Rico eller Estado libre asociado de Puerto Rico, som det heter på de två officiella språken. Landet är ett självstyrande område kopplat till USA där det nu pågår en het debatt om det skall omvandlas till en delstat.

Puerto Rico har under 2020 drabbats av en våg av homo- och transhat. Sex transpersoner har mördats bara under detta år. HBTQ-akivister kritiserar den fram till valet sittande guvernören Wanda Vázquez Garced för att inte agera mot hatbrotten.

Möjligen som en reaktion mot hatet, har fyra öppet homosexuella kandidater i tisdagens val vunnit sina val, rapporterar Washington Blade.

Ana Irma Rivera Lassén, öppet lesbisk, feminist och mänskliga rättighets-aktivist, har valts till en plats i Senaten. Jorge Emmanuel Báez Pagán, ställde upp för New Progressive Party (PNP) vann en plats i Representanthuset. Han besegrade en öppet antihomosexuell kandidat. PNP är det parti som driver att Puerto Rico skall bli en delstat i USA.

Två öppet homosexuella borgmästare valdes också. Miguel “Ricky” Méndez, från Popular Democratic Party (PPD), som vill behålla nuvarande relation mellan Puerto Rico och USA, tog posten i Isabela, en kommun i nordöstra delen av landet med ca 50 000 invånare. Den pensionerade militären Edgardo Cruz Vélez, valdes till borgmästare i Guánica, en kommun i sydöstra delen av landet med ca 20 000 invånare.