Med 63 parlamentariker av 69 som i röstade för att ändra paragraferna 213 och 214 där ”onaturligt sex” angavs som ett brott, blev homosexualitet som paragraferna har ansetts handla om, legaliserat. I ändringarna klargörs att även om ”onaturligt sex” fortfarande är kriminellt så skall ”homosexuella kontakter mellan vuxna inte anses vara onaturligt”.

I juni 2019 spreds uppgifterna att homosexualitet avkriminaliserats då parlamentets underhus röstat för en ändring av lagarna. Men det är först idag efter att ändringarna även antagits i överhuset som det är klart. Eller nästan.  Nu återstår att landets kung  Jigme Khesar Namgyel Wangchuck skriver under.

Beslutet välkomnas av Aatish Gurung, från den bhutanska avdelningen av Women Delivers program för unga ledare.
De antagna förändringarna avkriminaliserar inte enbart samkönade sexuella kontakter, men genom att specifikt nämna homosexualitet så erkänns HBTQI-personers existens i landet, säger hon. Efter år av arbete så är detta fantastiska nyheter för HBTQI-personer i Bhutan!

På Facebook-sidan Queer Voices of Bhutan kommer idag många glädjeyttringar och tack framförs till landets finansminister som drivit på i frågan.

OutRight Action Internationals ledare Jessica Stern, som förmedlade nyheten, konstaterar att det under senare tid skett flera positiva och negativa förändringar kring frågan om kriminalisering. I Gabon beslutades i juli att förslaget från året innan om att införa en kriminalisering drog tillbaks. I juni 2019 beslutade Högsta domstolen i Botswana att avskaffa kriminaliseringen som kom med den koloniala lagstiftningen. Även i Angola blev homosexuella relationer legala 2019. Negativa besked kom i mars där Singapores Högsta domstol avfärdade ett liknande försök att avskaffa landets sodomilagar. Och i maj 2019 valde Högsta domstolen i Kenya att behålla de koloniala sodomi-lagarna från den brittiska tiden.