Nära 400 religiösa ledare från 35 länder, främst den engelskspråkiga världen, har ställt sig bakom den interreligiösa organsationen Ozanne Foundations upprop att förbjuda omvandlingsterapi och att avskaffa lagförbud mot homo-bisexuella och transpersoner.

Bland undertecknarna finns även Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. Fler religiösa antas underteckna uppropet via sidan Global Interfaith.

Uppropet presenterades i onsdags inför lanseringen av Global Interfaith Commission on LGBT+ Lives.

I täten står den anglikanske biskopen i Sydafrika Desmond Tutu och Liverpools biskop Paul Bayes. Religösa ledare för bland annat kristna, judar, muslimer, sikher, hinduer och buddister har skrivit under uppropet.
– Jag tror att den muslimska världen är redo för den här omvandlingen, kommenterar Sydafrikanska imamen Muhsin Hendricks uppropet till Reuters och brittiska Laura Janner-Klausner, tidigare chefsrabbin för en sammanslutning av 41 reformjudiska församlingar, konstaterar att utövare av religioner har haft stort inflytande för att omvandlingsterapier utövas.

Den tidigare irländska presidenten (1997-2011) Mary McAleese, en framstående medlem i den katolska kyrkan, sa till Reuters att uppropet är ett ”litet steg för att motverka homofobin”.

69 länder, medlemmar i FN, kriminaliserar fortfarande homosexualitet och det är endast i Brasilien, Ecuador, Malta och Tyskland som omvandlingsterapi riktad mot homo-bisexuella och transpersoner är förbjuden i lag.