Efter en mindre ommöblering i den grekiska regeringen har statsminister Kyriakos Mitsotakis (Ny demokrati) utsett Nicholas Yatromanolakis till ny kulturminister.

Yatromanolakis svärs, tillsammans med de nya ministrarna i regeringen, in vid en ceremoni under tisdagen. Han har innan han ny blir minister varit ansvarig för samtida kultur på kulturdepartementet.

Född 1975 och har han gått en rad utbildningar i statskunskap både i Grekland och utomlands och har innan sin politiska karriär haft uppdrag inom näringslivet. 2014 var han en av grundarna till den socialliberala partiet To Potami, som i EU-parlamentet ingår i den socialdemokratiska gruppen. 2016 lämnade han dock partiet som idag endast har parlamentarisk representation i EU-parlamentet.

Det grekiska regeringspartiet klassas som ”liberalkonservativt” och ingår i den kristdemokratiska EPP-gruppen i EU-parlamentet där även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna samt finländska Samlingspartiet ingår.

I grekisk media lyfts Yatromanolakis hand mångåriga engagemang i HBTQI-frågor. Att en öppet homosexuell minister nu tagit plats i en grekisk regering  beskrivs i kommentarer från på sociala medier som ett ”historiskt genombrott”.