Washington D.C. borgmästare Muriel Bowser berättade i måndags att barer och restauranger kommer att öppna upp steg för steg från den 21 maj. Den 11 juni skall alla restriktionen för antal gäster vara borttagna och nattklubbarna kan öppna.

Juni är den traditionella Pride-månaden i USA och sedan en tid har Capital Pride, som organisationen bakom festivalen i Washington D.C. heter, planerat för en månad av aktiviteter. Till Washington Blade säger chefen för Capital Pride Ryan Bos att de nya beskeden möjliggör att de nu kan expandera sin planer.

– Vi kommer definitivt kunna fira Pride i juni, konstaterar han och säger att även de nyligen fått informationen om de nya förutsättningarna. Några nya tillstånd har på måndagen ännu inte utfärdats så Bos säger att de inväntar mer konkreta besked om vad de får eller inte får göra.

Statistiken för Washington visar att såväl antalet registrerade nysmittade som döda i Covid minskat stadigt sedan början av mars. Hittills har 48 195 fall av smittade i Covid registrerats i Washington D.C och 1 110 har avlidit, vilket gör att de placerar sig på en 30:e plats för antalet avlidna per en miljon invånare bland USAs delstater.

Helsingfors stad gick samtidigt ut med ett pressmeddelande om att staden firar Pride den 28 juni till 4 juli. Borgmästare Jan Vapaavuori utlovar att ”stadshuset sprakar i regnbågens färger under Pride”. I Helsingfors planeras för en festival i ”hybridform” som förklaras med att det blir fysiska sammankomster ”i enlighet med aktuella rekommendationer”.

Förutom fysiska arrangemang kommer en stor del av festivalens aktiviteter att visas via webben. Paraden blir ”ett förnyat webbpridetåg där ”smågrupper, sammanslutningar och vänkretsar gör Pride synligt på gator och på webben, samt i sociala medier.”

Kulmen i Helsingfors blir en konsert på Black Box som direktsänds via Yle Teema och av Pride själva. Konserten leds av Cristal Snow och Lola Lorenzo och på scen står ANNITuure BoeliusYeboyahBenjaminNikoLa & Pola Ivanka.