Läget för homosexuella i Afghanistan kommer bli ännu allvarligare sedan talibanernas intåg. Författaren Nemat Sadat, den förste afghanen att komma ut offentligt, varnar för förföljelse och mord.

– De kommer införa en ”bait, kill and dump”-policy. Det innebär att de lurar fram homo- och bisexuella män online eller på offentliga platser, varpå de tar dem till en avskild plats och dödar dem och dumpar deras kroppar, säger Sadat till Pinknews.

Han berättar att HBTQ-människor i Afghanistan under de senaste 20 åren har levt ”som zombies i ett öppet fängelse utan rättigheter eller jämställdhet”. De tvingas dölja sina identiteter för att överleva, men det kommer bli ännu svårare under talibanernas styre.

– Det finns inga alternativ för HBTQ-afghaner. De kan invänta en långsam död eller en snabb död, menar Sadat.

Oron växer för att talibanerna ska införa sin extrema tolkning av Sharia-lagen där homosexualitet är förlagt med brutala dödsstraff, exempelvis stening.

Under veckan har tusentals afghaner försökt att fly landet. Kanadas regering meddelar att man kommer ta emot 20.000 utsatta flyktingar, inklusive HBTQ-personer. Flera insamlingar har startats för att hjälpa homosexuella afghaner.

Den globala välgörenhetsorganisationen Rainbow Railroad har erbjudit sitt stöd, och uppmanar USA och fler länder att ta emot HBTQ-flyktingar. VD:n Kimahli Powell säger till TIME:

– En av de stora utmaningarna för människorättsorganisationer i Afghanistan kommer bli att hitta trygga platser för att organisera sig, och nå ut till andra. Tillgången till kommunikation är den stora utmaningen.