– Det började med att jag kände att vi, som samhälle, skulle kunna göra mer för att visa vårt stöd för varandra och uppskatta våra olikheter. I och med att jag själv är HBTQIA+ visste jag att jag behövde kliva fram och uttala mig om kärlek och inkludering och sprida lite LEGO-kärlek till alla som behöver det. Barnen är våra förebilder, för de välkomnar alla, oberoende av bakgrund. Det är något vi alla borde sträva efter, säger Matthew .
– Jag växte upp på 80-talet och var så uppenbart gay som barn. På den tiden förknippades det med så mycket negativt att vara gay. När jag var ung tonåring befann vi oss mitt i aidskrisen, och det var otroligt jobbigt och skrämmande. I och med att jag var ganska feminin som barn fick jag ständigt höra från olika vuxna vad jag skulle och inte skulle leka med, att jag måste bete mig som en ”riktig pojke” och bli tuffare. Jag fick inte göra de saker som kändes mest naturliga för mig. Jag tror att många av de vuxna runtomkring mig gjorde allt det där för att skydda mig från att bli mobbad, men jag hade faktiskt inga problem med kompisarna i skolan. Allt detta påverkade mig på många sätt -– det tog mycket energi och sänkte mitt självförtroende.

Matthew kom ut i slutet av tonåren.
– För vissa är det lättare idag än det var förr, men många som kommer ut får fortfarande kämpa mot en hel del problem, och det kan vara en riktigt skrämmande process. Man vet inte hur ens familj och vänner kommer att reagera och oroar sig över vad konsekvenserna blir.

”I och med att jag var ganska feminin som barn fick jag ständigt höra från olika vuxna vad jag skulle och inte skulle leka med, att jag måste bete mig som en ‘riktig pojke’ och bli tuffare”

Idag jobbar Matthew som designer på LEGO och har designat ett LEGO-set som fått namnet ”Alla är så mäktiga”.
– Jag tror att genom att ta små steg och ha produkter som ”Alla är så mäktiga” och människor som representerar HBTQIA+-communityt kan alla få se att saker och ting blir bättre med tiden och att det finns utrymme för alla.

– Om jag hade fått det här setet i present av någon under den perioden i livet skulle det ha varit en sådan lättnad att veta att jag hade någon där som stöttade mig och sa ”jag älskar dig, jag tror på dig – jag finns alltid här för dig”. Så på ett sätt är det här setet inte enbart för HBTQIA+-communityt. Det är också för alla allierade – föräldrar, syskon, vänner, skolkamrater, kollegor etc.

Och om färgerna i ”Alla är så mäktiga” säger han:
– Vi har sett till att ha med svart och brunt för att representera den breda mångfalden inom HBTQIA+-communityt. Vi har också med ljusblått, vitt och rosa för att även stödja och inkludera transcommunityt. Jag tog medvetet med en lila dragqueen som en tydlig blinkning till HBTQIA+-communityts glamorösa sida. Jag hoppas att setet är roligt att bygga och kul att titta på och att det kommer att skänka mycket glädje i människors liv.