Det två tjetjenska bröder som 2020 flydde till Ryssland efter att de arresterats för att att gjort inlägg på en regimkritisk kanal i appen Telegram, utsatts för tortyr och enligt uppgifter tvingats spela in en video där de bad om ursäkt, har nu inlett en hungerstrejk enligt uppgifter till Washington Blade .

De två återfördes till Tjetjenien mot sin vilja i början av 2021 och har sedan dess suttit häktade.

Salekh Magamadov och Ismail Isajev blev i början av året ställda inför tjetjensk domstol anklagade för bland annat ”terrorism”. Strax innan julhelgen meddelade det ryska HBTQ-Nätverket tillsammans med de två homosexuella brödernas advokater från organisationen Norra Kaukasus SOS, att de hungerstrejkar i protest mot att deras ärende inte flyttas från den nuvarande domstolen.

HBTQ-Nätverket i Ryssland uppger att de två bröderna har utsatts för tortyr även under häktningstiden. De två berättar att de misshandlats av vakter när de vägrat låta sig bli rakade och vägrat skriva under papper.

Enligt Washington Blade skall amerikanska utrikesdepartementet via talespersonen Ned Price har uttryckt ”djup oro” över de två brödernas situation i samband med att de återfördes till Tjetjenien av ryska myndigheter.