Det blev enligt sajten Queer.de  ”tumultartade scener” i den tyska Bundestag, Tyskland parlament, när en av den tyska extremhögerns, Alternativ för Tyskland (AfD), ledare Beatrix von Storch gick till personlig attack på kollegan Tessa Ganserer, ledamot för de Gröna.

Det var i samband med en diskussion om den internationella kvinnodagen som von Storch upprepade gånger valde att felköna Ganserer, som är öppen transkvinna. Von Storch använde manligt pronomen, tilltalade Ganserer med hennes dödsnamn och kallade ”förklädd till kvinna”. I sina inlägg gick hon till våldsamt utfall mot det hon kallade en ”totalitär genusteori”.

Budestags vice talman Katrin Göring-Eckardt uppmanade von Storch att ”visa respekt för er kollega”.

De Grönas Britta Haßelmann gjorde ett känsloladdat inlägg som reaktion på von Storch.

Jag vänder mig till er alla: Tessa Ganserer är en av oss. Hon är min och er kollega. Hon är en av de kvinnor som utgör 59% av den gröna gruppen i Bundestag. Ingen av oss har anledning att döma eller diskutera kring eller ta beslut om hur denna kvinna har utövat sitt rätt till självbestämmande. 

Reaktionerna från Bundestags ledamöter, med undantag av ledamöterna för AfD, blev högljudda på ett sätt som inte är vanligt i Bundestag.

Haßelmanns tal avbröts, rapporterar Queer.de, vid ett flertal tillfällen av applåder och den vice talmannen uttryckte tacksamhet för det visade stödet.

– Vi skall stå enade som en demokratisk kraft, trots olika ställningstaganden i frågan. Om denna typ av bristande medmänsklighet utövas här i detta hus, så protesterar vi. Tack för det!

Dorothee Bär, ledamot för kristdemokratiska CSU, hänvisade till 1911 då den första kvinnodagen firades i Tyskland.

– 1911 var en mer upplyst tid än vad hela AfD gruppen tillsammans visar sig vara idag, sa hon.

Efter debatten uttryckte en rad politiker från övriga partier chock och ilska via sociala medier över hur Beatrix von Storch betett sig.

Beatrix von Storch är en av AfDs vice partiledare tillsammans med bland annat öppet lesbiska tvåbarnsmamman Alice Weidel. Weidel är även en av två ledare för AfDs parlamentariska grupp.