Walt Disney Company:s vd Bob Chapek är ångerfull efter att Floridas lag som förbjuder lärare från att prata med grundskolelever om hbtq-frågor och hbtq-personer har röstats igenom i senaten. Lagen kallas i folkmun ”Don’t Say Gay-lagen”.

Utanför Disney World har folk protesterat i veckor och krävt att företaget tar ställning mot lagen. Nu, när lagen endast är en signatur bort från att bli verklighet tar Disney vd:n bladet från munnen och säger att de har varit emot lagen från stund ett, men valt att hålla låg profil för att försöka lobba bakom kulisserna, rapporterar The Hollywood Reporter.

– Vi har varit starka supportrar av communityt i årtionden och vi förstår att många är upprörda över att vi inte tidigare uttalat oss mot lagen. Vi har varit emot lagen från början men valde att inte ta ställning offentligt för vi trodde att vi kunde få större effekt genom att arbeta bakom kulisserna med lagstiftare från båda sidorna. Vi var hoppfulla om att våra långa relationer med lagstiftare skulle ge ett bra resultat. Vi misslyckades, sa Chapek på den årliga bolagsstämman och meddelade att Disney nu skänker fem miljoner dollar till hbtq-organisationer.

Vidare berättade Chapek att han ska träffa Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis (vars signatur är det enda som saknas för att lagen ska träda i kraft) för att diskutera Don’t Say Gay-lagen.

– Jag ringde guvernören imorse för att uttrycka vår besvikelse och oro över att lagen orättvist kan användas mot homosexuella, lesbiska, trans och ickebinära barn och deras familjer om den träder i kraft. Guvernören hörde vår oro och har gått med på ett möte med mig och hbtq+personer i vår ledning för att diskutera lösningar.