Den senaste tidens globala debatt om kvinnor med transerfarenhet ska få tävla inom damidrott har nått den brittiska premiärministern Boris Johnson. Nu lägger han sina tankar på bordet, vilket BBC har rapporterat om.

Johnson adresserade egentligen den brittiska regeringens senaste vändning i frågan om omvändelseterapi, där de nu valt att exkludera försök att omvända transpersoners könsidentitet till det utlovade förbudet. Efter Johnsons resonemang lade han till sina tankar om transpersoner och idrott.

– Jag tycker inte att biologiska män ska tävla i damidrott. Det kanske är en kontroversiell sak att säga, men det känns vettigt för mig, sa Johnson och fortsatte:

– Jag råkar också tycka att kvinnor ska ha platser – oavsett om det är på sjukhus, i fängelser eller i omklädningsrum som är tillägnade kvinnor. Så långt har mina tankar gått i dessa frågor. Om det här gör att jag hamnar i konflikt med vissa så får vi lov att lösa det. Det här betyder inte att jag inte är oerhört sympatisk mot personer som vill byta kön, att transitionera och det är livsviktigt att ge folk fullt stöd och kärlek när de fattar de besluten.