Inatt klockan 01.14 kom första larmsamtalet om att flera skott avlossats mot den populära gaybaren London i centrala Oslo. Enligt de senaste uppgifterna har två personer avlidit och 21 personer är skadad varav tio uppges vara allvarligt skadade. En 42-årig man som sedan tidigare är känd för polisen har gripits misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott.

I skrivande stund har partiledare från Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet skrivit om dådet på sina sociala medier.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver även hon om dådet och slår fast att Sverige står i solidaritet med Norge och kallar det för ”en attack mot friheten att älska vem man vill”.

 

”Mörker och besinningslöst hat” konstaterar Centerpartiets ledare Annie Lööf och skriver i ett längre uttalande på Facebook att det handlat om en attack mot hbtq-personer.

”Även om motivet inte är klarlagt än tyder mycket på att det handlade om en attack mot HBTQI-personer och mot tanken och rätten att få älska efter eget hjärta. Än en gång påminns vi om vad hat och intolerans för med sig” skriver Lööf.

Kristdemokraternas Ebba Busch skriver att ”frihet och öppenhet har blivit attackerat” och att hennes tankar går till alla drabbade.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kallar det ett ”fruktansvärt våldsdåd”.

”En påminnelse om att vi aldrig får sluta strida för öppenhet och rätten att få vara sig själv och älska den man vill”.

”Påminns om det hat som alltför ofta riktas mot HBTQ-personer”

Statsminister Magdalena Andersson skriver på Facebook att hon följer rapporteringen med ”tungt hjärta”.

”Ett brutalt våldsdåd har inatt skakat Norge. Vi står enade med vårt grannland. Våra tankar går till offren och deras anhöriga i denna svåra stund.
Det är med tungt hjärta jag följer rapporteringen från Oslo. Motivet är ännu okänt men att attacken utfördes på en gaybar gör att många påminns om det hat som alltför ofta riktas mot HBTQ-personer.
Under morgonen har jag varit i kontakt med Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Jag uttryckte Sveriges deltagande och erbjöd vår hjälp för den händelse att det skulle behövas.”
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter att det är ”ohyggligt att vakna till nyheten om terrordådet i Oslo”
”Vi vet inte allt om vad som hänt än. Men detta vet vi: Våldet och terrorn kommer aldrig få oss att backa i kampen för mänskliga rättigheter”.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook att ”vi aldrig får vika ned oss”.
”Vi vaknar på midsommardagen till nyheten om ett fruktansvärt våldsdåd i Oslo. Mina tankar går till offren, deras anhöriga och andra drabbade i den här svåra stunden. Vi vet ännu inte allt. Men skjutningen utreds som terrorbrott av norsk polis och konsekvenserna är redan förfärliga. Flera människor är dödade och skadade. Och som en följd ställs nu dagens Prideparad i Oslo in. En sak står dock fullständigt klar: i ett fritt och öppet samhälle har var och en rätt att älska vem man vill – och rätt att manifestera den kärleken tillsammans med andra. Här får vi som stat, samhälle och medborgare aldrig vika ned oss.”
Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallar attacken för ”vidrigt mördande och eventuellt terrordåd” på Twitter.
”Vidrigt mördande och en eventuell terrorhandling i Norge. Attacken i Oslo är en attack mot allas rätt att vara den en vill och älska den en vill. Mina tankar går till närstående, vänner och den norska Pride och hbtqi-rörelsen”.

RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely: ”Förkrossad”

Trifa Shakely som är förbundsordförande för RFSL skriver på Instagram att hon är förkrossad.

”Det visar tydligt att våra rättigheter inte är givna, att vi kan förlora på ett ögonblick allt vi kämpat för i så många år och i generationer”