– Varma tankar och kärlek går till de närstående, skadade och alla andra berörda. Vi skall vara stolta och synliga igen, men just idag skall vi visa stolthet hemifrån, säger Inger Kristin Haugsevje, ordförande för Oslo Pride och Inge Alexander Gjestvang, ordförande för FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, den norska motsvarigheten till RFSL, i ett gemensamt uttalande för hbtq+ tidningen Blikk med anledning av att den planerade paraden ställs in.

Oslo Pride uppmanar alla i hela Norge att fira Pride hemma och med vänner och hissa regnbågsflaggan under dagen.

Sorg och bestörtning är det som präglar kommentarerna i Oslo idag. Oslo stads kommunordförande Raymond Johansen säger till NRK att ”Sorg är det som överskuggar allt. Vi skall stå samman idag, i morgon och alla dagar därefter. För rätten till att älska den du vill”.

Stöd till de drabbade och närstående kommer nu från alla delar av det norska samhället. Stortingets ordförande Masud Gharahkhani (Ap) säger att han är stlt över att Stortinget har regnbågsflaggan hissad.

– Jag ser också gång på gång vilka sorts hatfyllda uttalanden som florerar i sociala medier när vi markerar för queer mångfald. Det är trist och oacceptabelt.

Från Norska kyrkan, Sametinget, Norske PEN-klubben liksom alla politiska partier är bland de som uttalat sig under förmiddagen.