Med lite tur kan Ukraina snart ta ett stort steg framåt för lika rättigheter. Mer än 28 000 personer har skrivit på en namninsamling för att tillåta samkönade äktenskap. Nu har president Volodymyr Zelenskyj tio dagar på sig att svara, skriver BBC.

Det pågående kriget i Ukraina har skapat ett problem för de HBTQ-soldater som vill strida mot Ryssland. Man kan exempelvis inte få ut sin partners döda kropp och begrava dem, på samma sätt som gifta heteropar kan.

– Det är viktigt att HBTQ-personer får samma rättigheter till att se sin partners kropp på bårhuset eller söka kompensation. Alla gifta par har dessa rättigheter och vi hoppas verkligen att samkönade äktenskap blir lagliga så att folk får möjlighet att ta hand om varann, kommenterar Oksana Solonska från Kiev Pride.

Namninsamlingen menar att ”varje dag kan vara den sista” för HBTQ-par och att de förtjänar rätten att ”bilda familj och få officiella dokument på det”.

Homosexualitet är inte olagligt i Ukraina, och attityden mot HBTQ-samhället förbättras år för år. 2013 hölls landets första Prideparad i Kiev, och även om homofobi och våld fortfarande förekommer så visar undersökningar att den ”negativa inställningen” mot HBTQ-personer är på nedgång i landet.

Samtidigt skriver Pinknews att bara 24 procent av ukrainska medborgare stödjer samkönade äktenskap – vi får se om president Zelenskyj låter sig övertalas.