Franska ministern Caroline Cayeux får mycket kritik i hemlandet just nu på grund av osmidiga kommentarer. Hon har tidigare röstat emot HBTQ-vänliga lagar och kallar gaysamhället för ”de där människorna”. Dags att avgå, skriver över 100 framstående franska personligheter i ett öppet brev.

Det var år 2013 som Cayeux motsatte sig ett lagförslag kring homoäktenskap och adoption, vilket hon menade var ”onaturligt”. I en intervju förra veckan svarade hon att hon står fast vid sitt ord, men ser inte sig själv som homofob:

– Jag håller vid det jag sagt. Men jag har alltid sagt att om lagen röstades igenom så skulle jag acceptera det. Jag har många vänner bland de där människorna, och jag blir orättvist anklagad. Det gör mig upprörd.

Kommentaren väckte återigen ilska. Igår skrev 100 kända fransmän, bland annat artister, parlamentsledamöter, en OS-medaljör och en före detta premiärminister, ett öppet brev som publicerades i tidningen Journal du dimanche. Där ifrågasätter de hur Caroline Cayeux kan sitta kvar på sin post och kräver hennes avgång, skriver ABC News.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne kallar Cayeux kommentarer för ”klumpiga” men säger att hon godtar hennes ursäkt.