Trots oro för sin egna säkerhet var Katica Maksan med och organiserade det första Pride-firandet i Montenegro år 2013. Hon har sedan dess fortsatt arbeta som aktivist för att stötta landets unga hbtq-personer och kämpa för mer inkluderande lagar – och ser fram emot att fira resultatet när Montenegro Pride fyller 10 år.

Den här veckan gästar hon Stockholm Pride ihop med flera andra aktivister som människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har bjudit in. QX fick en pratstund.

Hur ser situationen ut för hbtq-personer i Montenegro?
– Mycket har förändrats på senare år. I år håller vi i vår tionde Pride i Montenegro, det blir ett litet firande för allt vi har uppnått de senaste tio åren. Vi har bland annat fått goda relationer med regeringen och med huvudstaden. Vi har lyckats nå ut till många hbtq-personer i Montenegro och erbjuder dem gratis tester för hiv och könssjukdomar. Vi har öppnat center för samtal där man kan ta en kaffe och få råd och stöd.

Organisationen Queer Montenegro arbetar med konstnärer och författare, man håller i litteraturkvällar och har till och med startat ett queer-bibliotek, berättar Katica. Men framför allt jobbar hon för en bättre lagstiftning:

– Samkönade par kan idag ingå registrerade partnerskap. Men lagarna låter oss inte göra det officiellt. Om jag gifter mig med en kvinna har jag ett bevis på papper på det, men jag får inte samma rättigheter. Jag får till exempel inte besöka henne på sjukhuset eller ärva henne om hon dör. Vi har en lång väg kvar att gå för jämställda lagar.

– Vi jobbar också för att transgender-personer ska få det lättare att ändra juridiskt kön utan att behöva steriliseras.

Hur blev du involverad i skapandet av Montenegros första Pridefestival?
– Det var tio år sen som en liten grupp kallad Queer Brigade, som senare blev Queer Montenegro, som organiserade det första Pride. Det var väldigt litet och präglat av våld, folk attackerades på gatan. När de bestämde sig för ett större Pride i huvudstaden Podgorica behövde de all hjälp de kunde få. Jag var just klar med high school, när jag hörde talas om hbtq-centret i Podgorica och ville hjälpa till.

– Vi var oroliga för våld igen, men lyckligtvis hände inget allvarligt. Då bestämde jag mig för att fortsätta som volontär inom Queer Montenegro, och för 3-4 år sen blev jag anställd där som projektledare. Jag är definitivt där för att stanna!

Nu besöker du Stockholm Pride ihop med Civil Rights Defenders. Vad står på agendan?
– Idag ska vi besöka riksdagen och möta svenska politiker. Vi vill prata om vår oro inför den politiska situationen i hela Europa. Och jag hoppas få se hur Sverige fungerar, för ni sätter ett gott exempel för hur man bör leva och ha en dialog med sina politiker. Jag vill lära mig allt jag kan och ta med mig ny kunskap hem till Montenegro.

Vad tycker du om Stockholm Pride hittills?
– Det är det största Pride-event jag någonsin har besökt. Det är otroligt, så välorganiserat och det finns något för alla. Jag älskar att se barnfamiljer här, jag älskar att se folk av alla identiteter. Det sjuder av liv och är helt underbart.

Du fyller visst 30 imorgon, på paraddagen och allt. Hur ska du fira?
– Ja…! Det kommer bli en lycklig dag för mig (skratt). Vi ska åka med Pride-flaket och jag ska ha kul med mina vänner, ta massa bilder och fira.