Frustrerad av bristen på hbtq-representation i media startade svenske Oliver en Youtube-kanal med namnet Queers of the World. Han reser till andra länder och träffar personer vars historier sällan får höras. De flesta hittar han via Instagram.

28-årige Oliver från Göteborg filmar, intervjuar och redigerar alla videos själv, och är tacksam både för alla spännande möten och att få utlopp för sin kreativitet. Kanalen har växt till över 60 mini-dokumentärer med färgstarka queer-individer från världens alla hörn, och nådde nyss över 50 000 visningar.

När fick du idén till Queers of the World?

– När jag själv började förstå att jag var trans så var YouTube en otroligt viktig källa för både information och identifikation för mig. Jag spenderade många timmar på att titta på personer som berättade om sina liv och blev otroligt berörd över hur mycket jag kände igen mig i dem. Men jag såg också att de som nådde ut på YouTube var väldigt lika varandra, det var framför allt vita transmaskulina personer från USA och England. Jag saknade en bredd.

– Samtidigt var jag frustrerad över hur media porträtterar transpersoner och detta ledde till slut till att jag ville skapa den här plattformen, där fler röster får höras och där våra berättelser får komma fram, utan att redigeras av en cishet-person.

Vilka möten har berört dig mest?

– Jag blir alltid mest berörd av de personer som pratar om förtryck eller marginalisering från vårt egna community. Till exempel bisexuella Ida och Dana som båda pratar om att de inte uppfattas som tillräckligt gay för att fullt inkluderas i HBTQIA+-sammanhang.

– Asexuella och aromantiska Martin och Anna uttryckte båda en frustration över en okunskap över vad deras identiteter innebär, vilket leder till att andra queera personer till och med menar att det är kontraproduktivt att inkludera personer på a-spektrumen i det queera communityt.

– Jag blir även upprörd när Tyler och Purity berättar om rasismen inom HBTQIA+-rörelsen, om stängda dörrar, sjuka kommentarer och en ovilja till inkludering.

Vad är nästa steg för kanalen? Dina framtidsplaner och förhoppningar?

– Jag vill fortsätta producera videor och filma människor som representerar en ännu bredare variation av identiteter. Jag hoppas kunna resa ännu mer och filma personer från länder vars queera berättelser inte brukar få så stor spridning. Mitt projekt är långt ifrån den enda lösningen på ojämlikheten i representation, men jag hoppas att jag kan vara en liten del i att skapa en värld där fler queera berättelser får höras.

Kolla in Olivers alla intervjuer på Youtube…