Singapore kommer inom kort att avkriminalisera samkönat sex. Det är dags att slopa den omtvistade paragraf 377A, en kvarleva från den brittiska kolonialtiden på 1930-talet, som gjort sex mellan män straffbart med upp till två års fängelse – även om lagen varit verkningslös i årtionden.

Singapore blir nu det senaste landet i Asien där HBTQ-rättigheter är på frammarsch efter Thailand, Taiwan och Indien.

”Jag anser att det är rätt sak att göra och något som de flera Singapore-bor kommer att acceptera”, sade landets premiärminister Lee Hsien Loong i söndags. ”Privata sexuella akter mellan vuxna med samtycke skapar inte ett lagligt problem. Det finns ingen anledning att åtala människor eller se det som ett brott.”

HBTQ-grupper i Singapore säger till Reuters att de känner sig ”lättade” över ett besked som man kämpat för länge. Förhoppningen är att diskrimineringen mot homosexuella ska minska och jämlikheten öka.

Samtidigt står premiärminister Lee Hsien Loong fast vid att skydda traditionella äktenskap och familjer: ”Vi tror på att äktenskap ska ske mellan en man och en kvinna och att kärnfamiljen är samhällets grundsten”, säger han.