36-årige Eduardo Leite från Brasiliens socialdemokratiska mitten/höger parti PSDB vann i söndags folkets fortsatte förtroende som guvernör i delstaten Rio Grande do Sul.

Det var dock en knackig resa till fyra till år. Den 2 oktober förlorade Leite mot den avgående presidenten Jair Bolsonaros guvernörskandidat Onyx Lorenzoni, men eftersom ingen av kandidaterna fick minst 50 procent av rösterna gjordes ett ytterligare val i söndags där Leite kom ut som segrare med 57.12 procent.

”Rio Grande har höjt sin röst. Jag uppskattar varenda röst jag fått. Det är för kärlek, det är för respekt, det är för projektet. Från och med idag påbörjar vi ett nytt kapitel i vår historia. Det är alla för alla – och vi ska komma mycket längre” skrev han på Twitter efter vinsten var ett faktum.

Eduardo Leite blev historisk som den första brasilianske guvernören att komma ut som gay i juli 2021 i en intervju med TV Globo, då han kandiderade till att bli en av landets presidentkandidater.

”Under den här stunden av låg integritet i Brasilien så har jag ingenting att dölja. Jag är gay. Jag är en guvernör som är gay och inte en gay-guvernör. Precis som USA:s tidigare president Barack Obama var en president som var svart och inte en svart-president. Jag är stolt över det här” förklarade Leite.

Att guvernören kom ut möttes av blandade reaktioner från hbtq-communityt i Brasilien. Kritiker fokuserade på att Leite 2018 gett sitt stöd för den kontroversiella avgående presidenten Jair Bolsonaro som tagit tydligt ställning mot regnbågspersoner. I en intervju 2011 sa till exempel Bolsonaro att han skulle vara ”oförmögen att älska en son som var gay” och att han föredrar att hans son skulle ”dö i en olycka” än att komma ut.

Leites Bolsonaro-backning förklarade han med att han ville hålla det socialdemokratiska arbetarpartiet PT borta från makten och att det var en ”demokratisk gest”.

Eduardo Leite är tillsammans med den 30-årige barnläkaren Thalis Bolzan.