I tisdags gick Israel till val för femte gången på under fyra år. Vallokalsundersökningarna pekade alla åt samma håll: En vinst för Benjamin Netanyahu med sitt högerparti Likud tillsammans med resten av koalition där Religiös sionism, Shas och Thorapartiet Ingår.

Det förutspådda resultatet stärks nu ytterligare och med 90 procent av rösterna räknande ser högerkoalitionen ut att få 65 av de 120 mandaten i Knesset (Israels parlament).

Extrema Religiös sionism blir landets tredje största parti. Partiet är en valteknisk sammanbakning av tre partier som alla har uttalat avsmak för hbtq-communityt.

  • Ultranationalistiska partiet Otzma Yehudit vars ledare är den högerextrema juristen Itamar Ben-Gvir som själv åtalats ett 50-tal gånger för bland annat hatbrott. I den nya förmodade regeringen har Netanyahu öppnat upp för att Ben-Gvir ska få en ministerpost. Ben-Gvir vill själv bli polis-minister för att ge poliser frikort att skjuta för att döda mot demonstranter utan att riskera åtal. Han vill också återinföra dödsstraff för palestinska terrorister. Ben-Gvis har deltagit i protester mot Jerusalem Pride där han häcklat Pridedeltagare.
  • Partiet Nationella unionen ”Tkuma” som kampanjat för att stärka den ”traditionella familjen”. Partiledaren MK Bezalel Smotrich som sagt att han ”är emot hbtq-kulturen” och likställer samkönade äktenskap med incest.
  • Och partiet Noam, som leds av MK Avi Maoz vilket är det mest uttalat hatiska partiet mot regnbågspersoner som aktivt kampanjar mot deras rättigheter. En av Noams slogans är till exempel ”Israel väljer att vara normal” vilket de menar är att vara heterosexuell.

Valresultatet med vinsten för Netanyahus koalition innebär att landet tar ett rejält kliv åt höger och en förmodad svår tid för hbtq-personer.