– Jag hoppas att vi kan bredda vårt arbete till hela Israel.
Det säger Sivan Kaniel, VD för LGBTech som i veckan besökte ett samtal i Stockholm om fördelen med mångfald inom näringslivet.

Bakom samtalet som hölls på den israeliska ambassadörens residens stod SGLCC, Scandinavian Gay & Lesbian Chamber of Commerce, som vill hjälpa näringslivet att få in mångfaldstänkandet och även stötta hbtq-äga företag.

LGBtech har en liknande ingång även om de från start, som namnet antyder, helt fokuserat på tech-industrin i Israel. Sivan Kaniel tog över 2021 efter att ha levt med sin fru och barn och arbetet inom tech-industrin på Irland och i Nederländerna.

– Talet om att företag är öppna för mångfald är ofta någon som ligger på ytan idag, säger hon. Visst företag säger att de välkomnar öppna hbtq-personer, men i de undersökningar vi regelbundet gör så kommer en annan bild fram, där hbtq-personer, kanske främst transpersoner, inte känner sig bekväma med att vara öppna och inte känner att deras behov tillgodoses på arbetsplatsen. Vi ser att det finns ett stort gap mellan hur företagen ser på sig själva som arbetsgivare och vad de anställda upplever.

– Vår ingång som en organisation som arbetar med företag och business är inte först och främst att trycka på vad som är rätt moraliskt, utan varför mångfald och inkludering är bra för affärerna. Hur det blir en god investering i det viktigaste, de anställda. De som arbetar på ett företag idag, men också för framtiden och för att få folk att vilja återvända till ett företag.

Att uppmärksamma och hjälpa tech-industrins arbetsgivare kring vad som krävs för att leva upp till målen med mångfald, rättvisa och inkludering är en av organisationens uppgifter.

– Dessutom arbetar vi nära hbtq-communityt, det finns 22 olika hbtq-organisationer i Israel, för att samordna och stärka individer och ytterligare ett ben vi står på är påverkansarbete gentemot regering, myndigheter och media.

I sitt arbete för inkludering och mångfald lyfter LGBTech även andra aspekter som kvinnor och minoritetsgrupper. Och hon understryker vikten av att knyta starkare band på inom landet, mellan olika grupper liksom internationellt för att uppnå målet, det affärsmässiga målet, med en mer medveten mångfald och inkludering inom arbetslivet.

Under intervjun med Sivan Kaniel och när hon senare deltar i panelsamtalet arrangerat av SGLCC, berättar hon om drömmen att få arbeta inte enbart i liberala Tel Aviv, utan nå ut över hela landet från söder till norr. Hon berättar att LGBtech expanderat arbetsfältet så att de nu har uppdrag från universitet och bibliotek i Jerusalem.

– Oerhört spännande och med helt andra förutsättningar, säger hon.

När vi samtalar är det samma dag som Yair Lapid gratulerar Benjamin Netanyahu till valsegern. En seger där Likud bildar majoritet med tre starkt socialkonservativa och religiösa partier som aktivt driver en politik mot just mångfald och inkludering när det handlar om hbtq-personer.

–Det är klart att detta är oroande, säger Sivan Kaniel. Vi är oroade för att vi kommer att tappa det vi uppnått fram till idag. Det som händer i bland annat Sverige, Israel och USA är en backlash mot allt det vi uppnått de senast 15-20 år.

– Samtidigt vill jag vara optimistisk eftersom vi ännu inte vet vilken politik som kommer utformas, lägger hon till. Positivt är att en av Likuds MK-ledamöter, Amir Ohana, är öppet gay. Å andra sidan har antalet kvinnor i Knesset nu minskat dramatiskt.

– Jag är optimistisk därför att vårt community inte längre är tacksamma och ber om ursäkt, utan vi ställer krav. Jag hoppas att vi nu kommer att vara starka nog att kräva det vi utlovats.

Sivan Kaniel uttrycker en oro som Israels motsvarighet till RFSL, Aguda, också gör efter valet. I deras senaste inlägg på Facebook formulerar de en kritik mot att tre extremreligiösa partiernas medverkan i regeringskoalitionen som inte är helt olik reaktionerna från flera delar av den svenska HBTQ-rörelsen efter valet här. ”Medlemmar i Likud, största partiet i nästa koalition och det ”liberala” partiet bland  koalitionspartierna, sa tydligt att våra rättigheter inte kommer att kränkas. Är detta det första det ”liberala” nationella styrande partiet väljer att göra? Bevisplikten ligger hos er.”

Oavsett regering och parlamentarisk sammansättning så säger Sivan Kaniel att LGBtech kommer att fortsätta framföra affärsmässiga argument för att företag skall se betydelsen av ”DEI”, Diversity, Equity, Inclusion: Mångfald, rättvisa och inkludering.