Det närmar sig ett år sedan Brittney Griner greps på flygplatsen i Moskva efter att säkerhetspersonal hittat vapepatroner innehållande cannabisolja i det amerikanska basketproffsets bagage. I augusti dömdes hon till nio års fängelse och nu är hon placerad på en rysk straffkoloni.

Enligt USA har de sedan gripandet förhandlat med Ryssland för att få hem Griner, hittills utan resultat.

Men enligt Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov går förhandlingarna framåt och länderna förhandlar ”proffesionellt genom lämpliga kanaler”, vilket The New York Times har rapporterat om.

Enligt Ryabkov har länderna en pågående diskussion om ett eventuellt fångutbyte. Men det är inte vilket byte som helst. Brittney Griner som gripits för innehav av vapepatroner med cannabisolja mot Viktor But känd som”dödens köpman”.

Viktor But är en tidigare KGB-major och rysk vapenhandlare som dömdes till 25 års fängelse av en domstol i New York 2011 för att ha tillfört mängder av vapen till flera av världens stora konflikter, bland annat har han sålt vapen till den colombianska Farc-gerillan. Han greps i Thailand tre år tidigare och lämnades ut till USA.

– Det är inga tvivel om att Viktor But är en av de vi diskuterar om. Vi räknar definitivt med en positiv utgång, säger Ryabkov.