För den som googlar ”gay” eller ”homosexuell” på Googles svenska sökmotor har man mötts av Darin. Av okänd anledning har det nämligen varit en bild på honom som genererats som exempel i den lilla informationsrutan som officiellt heter Google Knowledge Graph till höger i webbsidan tillsammans med en kort beskrivning om ämnet.

”Gay är en term som främst syftar på en homosexuell person eller egenskapen att vara homosexuell. Termen betydde ursprungligen ‘bekymmerslös’, ‘glad’, eller ‘ljus och prålig” har det stått under bilden.

Funktionen Knowledge Graph är designat för att blixtsnabbt hjälpa användare att sätta sig in i ämnet de söker på och beskrivs som en ”enorm uppslagsbok”.

Hur länge Darin har använts som Googles exempelbild för att illustrera den homosexuella läggning är oklart men varade enligt vår observation i minst en sju dagars tid. Googles pressavdelningen informerade oss förra veckan att det hur som helst inte var tanken och att de arbetade på att ”åtgärda saken”. Idag illustreras homo-sökningar av en annan bild.

QX har kontaktat Darins management för att höra hur det känns att ha varit ansiktet utåt för den läggning han kom ut som under Stockholm Pride 2021, men de har inte svarat.

Här är den nya exempelbilden på "homosexuell".