Från 2013 har det varit olagligt att sprida ”hbtq-propaganda” till minderåriga i Ryssland. Det har i praktiken betytt att till exempel samkönade par inte får nämnas i undervisning eller synas på filmer som omyndiga kommer i kontakt med.

Nu har förbudet blivit mer omfattande och gäller inte bara personer under 18 år utan täcker alla åldrar. Det är nu också olagligt att informera om familjer som väljer att leva barnfritt och att ens föreslå att icke-heterosexuella är normala, rapporterar CNN.

Utökningen av propagandalagen påbörjades redan i somras och har sedan dess flugit igenom samtliga politiska instanser och är nu alltså en godkänd lag. För lagbrytare väntar böter på upp till 66 000 sek. De lagbrytare som inte har ryskt medborgarskap riskerar också upp till 15 dagars fängelse och utvisning.

”Propaganda-lagen från 2013 var ett skamlöst exempel på politisk homofobi och det nya lagpaketet förstärker det på ett omfattande och skoningslöst sätt” konstaterade Tanya Lokshina från Human Rights Watch europeiska och centralasiatiska gren.