Respect for Marriage Act (RFMA) är ett lagförslag till federal lag som ska skydda hbtqi-personer och deras familjer. Den uppkom redan 2009 med syfte att upphäva den federala lagen Defense of Marriage Act (DOMA) som definierade äktenskap som något mellan en man och en kvinna.

RFMA fick stöd från den dåvarande presidenten Barack Obama samtidigt som den sakta tog sig igenom USA:s snåriga politiska system med slutmålet: Att landa på presidentens skrivbord för att skrivas på och bli federal lag.

2015 blev dock lagförslaget RFMA överflödigt efter att landets Högsta domstol plötsligt gjorde samkönade äktenskap lagliga i hela USA genom en prejudicerande dom i fallet Obergefell v. Hodges. Men sedan dess har uppställningen bland de nio ledamöterna i Högsta domstolen ändrats från en liberal majoritet till en konservativ i majoritet. Den nya konservativa majoriteten är anledningen till att aborträtten kunde rivas upp i somras och det finns starka indikationer på att samkönade äktenskap står näst på tur efter att domaren Clarence Thomas sagt att han anser att Högsta domstolen ska ompröva just Obergefell v. Hodges.

För att säkra att samkönade äktenskap inte är lika bräckligt som aborträtten fick Respect for Marriage Act nytt liv och har påskyndats igenom de politiska instanserna under hösten. Den 29 november röstades den igenom i senaten och igår röstades den även igenom kongressen. Det betyder att det nu är öppet mål för RFMA som bara saknar en signatur från presidenten innan den ersätter DOMA.

President Joe Biden har länge gjort tydligt att han är för den nya federala lagen och välkomnar den till sitt skrivbord.

Efter att representanthusets talman skrev under RFMA igår hyllade Biden kongressens beslut i ett uttalande.

”Idag tog kongressen ett avgörande steg för att säkra att amerikanare har rätt att gifta sig med den de älskar. Respect for Marriage Act kommer ge frid till miljoner hbtqi+par och par av olika etnisk bakgrund som nu garanteras sina rättigheter och lagligt skydd”.